Uutiset | Suomen Meripelastusseura

Uutiset

Vuoden meripelastaja 2012; Lahtelaismiehistö pelasti neljä veden varasta

1.3.2013

Suomen Meripelastusseura on nimittänyt vuoden 2012 meripelastajaksi lahtelaisen pelastusvene Vesijärven miehistön, johon kuuluvat Esa Kesäniemi (aluksen päällikkö), Mikko Kaaronen ja Antti Pesu. Miehistö pelasti neljä veden varaan joutunutta miestä Sysmässä 25. elokuuta.

PV Vesijärvi oli juuri saapunut illan hämärtyessä Sysmän satamaan, kun miehistö huomasi neljän nuoren miehen olevan soutuveneellä liikkeellä ilman pelastusliivejä noin 50 metrin päässä sataman aallonmurtajasta. Päihtyneeltä vaikuttavat miehet alkoivat vaihtaa veneessä paikkoja, ja vene kaatui. Kaikki neljä onnistuivat pitämään nurin olevan veneen reunasta kiinni ja pysyivät pinnalla.

Vesijärvi lähti laiturista välittömästi ja miehistö nosti veden varaan joutuneet pelastusalukseen. Laiturista lähdön kellonajaksi kirjattiin 21.37, jolloin oli jo pimeää. Kastumisella ja muutamilla omaisuuden menetyksillä selvinneet miehet kertoivat lähteneensä lähellä olevalta mökiltä. Kävi myös ilmi, että yksi heistä oli uimataidoton. Vesijärvi vei miehet ja heidän soutuveneensä takaisin mökille.

- Vene kaatui sen verran lähellä satamaa, että todennäköisesti ainakin joku miehistä olisi yrittänyt uida rantaan, ellei apu olisi tullut nopeasti. Matka olisi kuitenkin melko varmasti ollut liian pitkä päihtyneenä ja vaatteet päällä uitavaksi, arvioi Vesijärven päällikkö Esa Kesäniemi.

Kesäniemi muistuttaa, että pelastusliivejä kannattaa käyttää aina vesillä oltaessa.
- Liiveistä ei ole hyötyä, jos ne ovat jossain laatikossa tai jääneet kotiin. Myöskään alkoholi ei sovellu vesille, ei edes soutuveneellä liikuttaessa.

Esa Kesäniemi, Mikko Kaaronen ja Antti Pesu ovat itsekin nuoria, kaikki 21-vuotiaita. Pelastusaluksen päällikkönä toimiva Kesäniemi tuli mukaan vapaaehtoiseen meripelastustoimintaan vuonna 2008, perämies Kaaronen vuonna 2009 ja kansimies Pesu 2010. Kaikki kolme opiskelevat vielä, Kesäniemi sähkötekniikan diplomi-insinööriksi, Kaaronen sairaanhoitajaksi ja Pesu tradenomiksi.

Vesijärven miehistö palkitaan 1. maaliskuuta Meripelastusseuran koulutuspäivillä Viking Linen lahjoittamalla meripelastajan maljalla ja Seuran ansiomerkeillä. Seura on jo vuodesta 1992 lähtien palkinnut vuosittain ansioituneen vapaaehtoisen meripelastajan tai miehistön Vuoden meripelastaja -nimityksellä.

Kaikki Meripelastusseuran alusten miehistöissä toimivat ovat vapaaehtoisia, jotka eivät saa mitään taloudellista korvausta työstään. Viime vuonna vapaaehtoiset meripelastajat suorittivat vesillämme 1213 eriasteista pelastus- ja avunantotehtävää, joissa apua sai 2395 ihmistä ja 1017 alusta. Lahden järvipelastajat oli Seuran eniten tehtäviä suorittanut yhdistys (93).
 

Subscribe to Uutiset
Tekninen toteutus: W3 Group